OFFICIELE INHULDIGING VAN DE KRACHTIGSTE WINDTURBINE VAN VLAANDEREN


BRUSSEL – EDF Luminus, eerste challenger op de Belgische energiemarkt en de bedrijven Marlux / Stradus Infra, producenten van onder meer betontegels en sierbestrating voor de tuin en de publieke ruimte, huldigen vandaag officieel een windturbine van 3,4 MW op het terrein van hun productielocatie MKS in het havengebied van Gent. Daarmee is dat de krachtigste windturbine in Vlaanderen. Het is ook de eerste keer dat EDF Luminus een windmolen bouwt op de privéterreinen van een bedrijf hetwelk rechtstreeks wordt aangesloten op de turbine.


Lagere energiefactuur
De windmolen die EDF Luminus plaatst bij MKS te Gent, waar zowel producten voor Stradus Infra als voor het zusterbedrijf Marlux gemaakt worden, levert jaarlijks 7.000.000 kWh hernieuwbare energie. MKS heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 1.800.000 kWh en zal voor ongeveer 20 % van de totaal geproduceerde windenergie lokaal verbruiken. De overige 80 % wordt op het distributienet (Eandis – IMEWO) geïnjecteerd. De energiefactuur van Marlux / Stradus Infra zal daardoor gevoelig kunnen dalen.

Twee bedrijven met een duurzaam beleid

Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor beide bedrijven. Dankzij zijn 60 windmolens produceert EDF Luminus jaarlijks 276 GWh hernieuwbare energie. In 2014 zal EDF Luminus onder meer 10MW in Lummen (5 turbines) en 13.8MW in Olen/Geel (6 turbines) bouwen. Op 6 van deze turbines zullen bedrijven rechtstreeks aangesloten worden. Zowel Marlux als Stradus Infra maken deel uit van de Ierse beursgenoteerde holding CRH, internationaal marktleider in bouwmaterialen. Bij MKS in Gent wordt voor beide bedrijven geproduceerd. Met de plaatsing van de windmolens en de omschakeling naar alternatieve energie wordt een volgende stap gezet in het groene beleid. Marlux en Stradus Infra kunnen zo de CO2-voetafdruk van hun bedrijvigheid verder verminderen.

Positieve impact op milieu en omgeving
Dankzij de plaatsing van deze windturbine zal er jaarlijks 3.000 ton CO2 vermeden worden in vergelijking met een thermische centrale. Dit is ook vergelijkbaar met de uitstoot van meer dan 1.300 wagens 1 of 500 woningen 2. EDF Luminus investeert al meer dan vijftig jaar in de productie van hernieuwbare energie. 9% van de energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. EDF Luminus is de nummer 1 op het gebied van hydro-elektriciteit en leider in windenergie.

De bouw van deze windturbine bij Marlux / Stradus Infra is een zoveelste investering van EDF Luminus in de Gentse regio. Het is ook de eerste windmolen die EDF Luminus op de privéterreinen van een bedrijf bouwt dat rechtstreeks wordt aangesloten op de turbine. Het is ook de krachtigste windturbine in Vlaanderen. Zij is in gebruik sinds november 2013.

EDF Luminus
Belangrijkste challenger, elektriciteitsproducent en energieleverancier op de Belgische markt, EDF Luminus, maakt deel uit van de groep EDF. Met een geïnstalleerd vermogen van 1.950 MW begin 2013, vertegenwoordigt EDF Luminus 10% van de Belgische productiecapaciteit in elektriciteit. EDF Luminus is een historisch groene energieproducent en beschikt over elektriciteitscentrales op aardgas, windmolenparken en waterkrachtcentrales op verschillende sites in Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast bezit EDF Luminus ook enkele participaties in nucleaire installaties. Onder het merk Luminus verkoopt het bedrijf elektriciteit en gas aan 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten, goed voor een commercieel marktaandeel van 20%. EDF Luminus is ook actief op de nationale en internationale energiemarkten als aan- en verkoper van gas en elektriciteit. Het bedrijf telt ongeveer 1000 medewerkers.

Marlux
Marlux België, met hoofdzetel in Tessenderlo, is als producent van betontegels en sierbestrating een van de belangrijkste spelers binnen het tuinsegment in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Het assortiment biedt een ruime keuze aan kleuren, formaten en afwerkingen en wordt opgedeeld in terrastegels, klinkers, muurelementen, palissades, traptreden voor privéterrassen en voor opritten.
www.marlux.be

Stradus Infra

Als producent en verdeler van hoogwaardige bestratings- en maatwerkproducten uit beton biedt Stradus Infra inspirerende oplossingen voor de inrichting van toonaangevende, veilige, toegankelijke en duurzame publieke ruimtes. De toepassingsgebieden zijn divers: stedelijke inrichting, wegen en verkeer, huisvesting, kantoor, onderwijs, recreatie, welzijn en industrie. Stradus Infra werkt ook producten op maat uit binnen specifieke projecten. De onderneming is actief in heel België en heeft haar hoofdzetel in Heusden-Zolder.
www.stradusinfra.be

Samen stellen Marlux en Stradus Infra in België 280 mensen tewerk, tellen ze 4 vestigingen en draaien ze een jaarlijkse omzet van ongeveer 90 miljoen euro.

1 op basis van kilometerstand van 15.000 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van het Belgisch wagenpark van 152,5 g CO2/km
2 op basis van een gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning