Belgische primeur: Marlux lanceert hybride terrastegel van keramiek en beton

Nieuwe terrastegel combineert Italiaans design met Belgisch vakmanschap

Marlux in Tessenderlo heeft al bijna 100 jaar ervaring in de ontwikkeling van betontegels. Sterkte, esthetiek en onderhoudsvriendelijkheid staan daarbij altijd centraal. Die eigenschappen hebben ze nu naar een hoger niveau getild met de Kera Linea 2in1. Deze terrastegel biedt namelijk het beste van 2 werelden: de elegantie van een toplaag in Italiaanse keramiek en de stevigheid van een onderlaag in beton. Marlux is het eerste bedrijf in België dat dit soort terrastegel zelf produceert.

Minister Jo Brouns opent officieel de nieuwe lijn van terrastegels
Minister Jo Brouns opent officieel de nieuwe lijn van terrastegels

Budgetvriendelijke en eenvoudige plaatsing

Keramische terrastegels worden steeds populairder. Toch hangt er vaak een pittig prijskaartje aan vast. Keramiek is namelijk erg licht en moet daardoor verlijmd worden op een harde ondergrond, zoals drainerend beton. Dat leidt tot een dure plaatsing. “Met de Kera Linea 2in1 brengen we hier nu verandering in”, vertelt Ludo Monten, innovation manager bij Marlux.

“Deze hybride tegel heeft een toplaag van hoogwaardige Italiaanse keramiek en een onderlaag van oerdegelijk beton. Tijdens het productieproces worden deze materialen in natte toestand met elkaar verbonden tot een monoliet. Omdat die al zwaar genoeg is, heeft die geen extra verlijming nodig, met een budgetvriendelijkere plaatsing tot gevolg. Dat is natuurlijk interessant voor particulieren.”

De plaatsing van de Kera Linea 2in1 is niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger dan die van traditionele keramische tegels. “De betonnen onderlaag bevat maatvaste afstandhouders”, aldus Monten. “Die beschermen de keramische toplaag en maken de installatie veel gemakkelijker. Bij plaatsing op tegeldragers zorgt de onderlaag ook voor een geluidsdempend effect en maakt hij dat de tegel tegen een stootje kan. Verder voldoet de Kera Linea 2in1 aan alle andere vereisten voor terrastegels. Tuinaannemers kunnen dus rekenen op een vlotte plaatsing van een kwalitatief product.”

Onderhoudsvriendelijk en duurzaam resultaat

Naast een tijdloze uitstraling zorgt de unieke mix van keramiek en beton ook voor jarenlang plezier. “De Kera Linea 2in1 is heel onderhoudsvriendelijk”, legt Monten uit. “De Italiaanse keramiek heeft een wateropslorping van minder dan 0,1%. Hij is dus bijna niet poreus en het zijn net poreuze tegels die vuil vasthouden. Het beetje vuil dat toch op de tegel terechtkomt, kan je trouwens zo afwassen. De tegel is ook slijt- en kleurvast en kras-, vlek- en zuurbestendig.”

Daarnaast heeft de Kera Linea 2in1 een voeg van 4 cm. “Die is veel robuuster dan een voeg van 2 cm. Zo’n ondiepe voeg zal makkelijker loskomen, waardoor de tegel kan bewegen en de keramiek beschadigd wordt. Onze diepe voeg van 4 cm heeft dat probleem niet. Bovendien wordt ze nog eens extra ontlast door de afstandhouders.”

Investeren in innovatie en groei

Marlux is de enige Belgische producent van dit soort hybride terrastegel. “Hier zijn heel wat onderzoek en de nodige investeringen aan voorafgegaan”, zegt Neal Van Meeuwen, managing director bij Marlux. “We moesten de materialen van onze Italiaanse leveranciers tot in de fabriek in Tessenderlo krijgen en ons productieapparaat aanpassen. Dankzij onze ervaring en ons vakmanschap zijn die aanpassingen wel op een kostenefficiënte manier kunnen gebeuren. Nadat alle machines afgesteld waren, zijn onze medewerkers ook opgeleid om ermee aan de slag te gaan.”

De ontwikkeling en productie van de Kera Linea 2in1 kaderen binnen het grotere groeiverhaal van Marlux. “We zijn ambitieus”, aldus Van Meeuwen. “We lanceren de tegel in onze 5 populairste kleuren om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Diezelfde kleuren vind je ook terug bij andere producten in ons aanbod, zoals boordstenen en traptreden. Je kan dus vlot combineren voor een harmonieuze buitenruimte. We verwachten dat de Kera Linea 2in1 zo binnen 3 jaar minstens de helft van het volume van alle in Tessenderlo geproduceerde tegels zal vertegenwoordigen.”

Meer informatie

RCA I Kirsten Van de Werf I kirsten@rca.be I +32 492 12 77 54


Over Marlux

Sinds 1907 is Marlux uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in terrastegels, sierbestrating en tuinafwerking, met 4 vestigingen verspreid over België. Met onze 100% Belgische producten en meer dan 100 jaar aan expertise helpen we particulieren om van hun tuin een thuis te maken. We bieden een totaaloplossing op maat, van oprit tot terras, dankzij ons uitgebreide aanbod. Onze producten zijn ook verkrijgbaar in een waaier aan kleuren, texturen, formaten en materialen, waardoor ze vlot gecombineerd kunnen worden. Het resultaat is telkens opnieuw een unieke buitenruimte.